korang minat x bubur lambuk???
ak minat gilew ng mknn ni... kalu ak mkn, ak da x reti nk gune mngkuk @ pnggng biase.
terus gune mngkuk mcm gmbr yg last tu.
ak mkn bende ni 3 hri 3 mlm pn xpe!!
x kisah!! lg suke ad lh kot.
disini... ak nk share resepi bubur lambuk yg istimewe utk korang semua. ini adlh resepi istimewa bubur lambuk yg mak ak masak.
Bahan-bahan ( 5/6 orang )
- 2 1/2 cawan beras
- 2 ekor ikan kembung bersaiz sederhana (lg byk lg best kot)
- boleh masukkn sotong @ isi kerang (kalu mahu)
- 2 cawan santan drp sebiji kelapa
- 8 ulas bawang merah dikisar halus
- 2 ulas bawang putih dikisar halus
- 1 inci halia dikisar halus
- 3 batang serai dititik
- 6 cawan air
- Garam & gula secukup rasa
- kicap n budu sdikit
- 2 sudu serbuk lada hitam
- 2 cawan pucuk paku merah/perak/paya/niden (sama jenis tp nama berbeza)-diambil daun & batang yg lembut shj
- beberapa helai daun kadok (mcm daun sireh, tp bkn daun sireh)
- daun sup, daun bawang n timun dihiris halus, ikan bilis goreng, bawang goreng, rebus rebus yg telah dihiris nipis2!! (bahan hiasan)
Cara-cara
- Bersihkan ikan direbus dgn sedikit garam. Ketepikan & JANGAN DIBUANG AIR REBUSAN TADI.
- Didihkan air rebusan tadi dengan beras yang telah dibasuh bersih. Tambah air & rebus sehingga kembang/pecah. rebus bersama sotong dan isi kerang.
- Ikan digaulkan bersama bawang merah, putih & halia telah dikisar halus serta serbuk lada hitam. Biarkan sebentar & masukkan ke dalam beras yg telah kembang tadi. Biarkan menggelegak di atas api sederhana.
- Masukkan serai & santan. Kacau & pastikan tidak pecah minyak.
- Tambahkan kicap, budu, garam & sedikit gula mengikut selera. Kacau rata & didihkan lagi.
- Akhir sekali, masukkan daun kesum & pucuk paku. Gaul & tutup api.
- hidangkan bersama bahan hiasan tadi.
selamat mencuba.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan